Kerkenraad Kerkenraad

De samenstelling van de Kerkenraad,

Regelmatig worden er vragen gesteld over hoe het zit met kerkenraadsleden, die na hun afscheid als kerkenraadslid, weer in de “diaken- of ouderlingenbank” zitten. De kerkenraad wil met onderstaand stukje daarover duidelijkheid geven.
Voorheen was iedere diaken, ouderling of kerkrentmeester lid van de kerkenraad. Zij waren dus allemaal ambtsdrager. Dit had tot gevolg dat de kerkenraad wel uit 20 man bestond. Voor de besluitvaardigheid was dat niet altijd goed. Daarom is enige jaren geleden besloten om hierin verandering te brengen. Besloten werd om een kerkenraad te formeren bestaande uit een aantal vertegenwoordigers van de diaconie, pastorale commissie en commissie van kerkrentmeesters.
Uit elk college worden 3 commissieleden benoemd en bevestigd tot kerkenraadslid. Deze gemeenteleden vormen samen de kerkenraad en zijn dus ambtsdragers.
De andere leden van de diaconie, pastorale commissie en kerkrentmeesters zijn geen lid van de kerkenraad en hoeven ook niet bevestigd te worden. Zij worden alleen benoemd, maar hebben net als ambtsdragers ook zwijgplicht.
De niet tot ambtsdrager bevestigde commissieleden worden echter wel ingeroosterd voor het collecteren of dienstdoende ouderling. Zou dat niet het geval zijn, dan zouden de ambtsdragers (bijna) iedere zondag dienst hebben. Dit werd als te belastend ervaren.
Na hun aftreden als kerkenraadslid blijven sommige gemeenteleden wel lid van de diaconie, college van kerkrentmeesters of pastorale commissie. Zij zijn dan dus geen kerkenraadslid meer, maar worden nog wel - als lid van de commissie - ingeroosterd voor het collecteren of als dienstdoende ouderling. Zo kan het dus gebeuren dat een gemeentelid waarvan is meegedeeld dat die afgetreden is als kerkenraadslid, toch weer in het “diaken- of ouderlingenbankje” zit.
Mocht bovenstaande toch nog aanleiding geven tot vragen, dan is de kerkenraad graag bereid die te beantwoorden.

De kerkenraad