Liturgie commissie Liturgie commissie

De commissie heeft als doel de veelkleurigheid van de gemeente tot uitdrukking te brengen/ te laten uitkomen in de diverse onderdelen van een dienst en in de variatie van diensten. De commissie dient haar werk in goed overleg met de betrokkenen te doen. De commissie luistert goed naar haar stemmen uit de gemeente en heeft oog voor ontwikkelingen in kerk en maatschappij.

Taak
1. Bezinning op inhoud en vorm van alle erediensten, verdieping in liturgie.
2. Het voorbereiden van kerkenraadsbesluiten m.b.t. liturgie/eredienst, in goed overleg met betrokkenen en gemeente.
3. Voorstellen van liturgische vernieuwingen/aanpassingen naar de kerkenraad.
4. Zo nodig kontakt met werkgroepen voor deeltaken, bijvoorbeeld liturgische medewerkers, voorbereidingsgroepen, muzikanten, organisten, commissie kindernevendiensten.
5. Het zo nodig advies uitbrengen aan de kerkenraad.
6. De commissie kan zo nodig zelf meewerken aan de liturgische voorbereiding van een dienst en/of aan een preekvoorbereidingsgroep.
7. Alles gebeurt steeds in wisselwerking met de kerkenraad.

Samenstelling
De commissie bestaat uit gemeenteleden die zich in willen zetten voor de erediensten en zo mogelijk een organist. Zoveel mogelijk woont de predikant de vergaderingen van de commissie bij.

Praktische taken die de commissie uitvoert:
1. Voorbereiden vespers (of diensten voor meditatie en gebed)
2. Voorbereiden Paascyclus (Witte Donderdag; Goede Vrijdag; Paaswake)
3. Voorbereiden laatse zondag van het kerkelijk jaar (herdenken overleden gemeenteleden)
4. Verzorgen van de zangdiensten op 2e kerstdag en (2e paasdag)
5. Regelmatig vergaderen, meestal met predikant
6. Lijst muzikale medewerkers aan de eredienst opstellen (jaarlijks)
7. Praktische zaken: kaarsen regelen, antependia (passend bij kerkelijk jaar) regelen
8. Maandelijks een stukje in het kerkblad over de kleuren van het kerkelijk jaar en het lied van de week.

Marrum, maart 2011