Maart - Blog . . . "De Wandeling" Maart - Blog . . . "De Wandeling"

De wandelschoenen worden de laatste weken wat vaker van ‘stal’ gehaald. Ik ga trainen voor de Marathon van Sneek in juni dit jaar (ruim 42 km wandelen). Ik heb vaker een marathon gewandeld, ik weet bijna zeker dat het ook deze keer wel goed komt. Toch wil ik me goed voorbereiden op deze flinke wandeling. Wandelen is voor mij makkelijk én multifunctioneel: het is goed voor lichaam en geest J

Tijdens een eerdere lange wandeltocht dacht ik een paar keer aan de vergelijking van de wandeltocht met een mensenleven.
Ik begin bij het begin: de start. Na het startschot ga je rustig van start, je warmt op en na de eerste kilometer heb je een lekker tempo te pakken. Je hebt nog geen idee hoe de rest van de tocht zal gaan, je laat het over je heen komen en bent een beetje nieuwsgierig (kinderen zijn ‘fris’ en ‘nieuwsgierig’ naar later).

Na verloop van tijd krijg je de eerste stempelpost. Een moment om even te wachten, je stempel te bemachtigen, eventjes terug te kijken naar de afgelopen kilometers en daarna weer met frisse moed de tocht vervolgen. In het leven komen ook zulke momenten voor: een ‘stempel’ halen of eigenlijk een mijlpaal bereiken. Op die momenten staat de wereld vaak heel eventjes stil. Je wacht op wat je krijgt (diploma, aanmoediging, felicitatie, contract enz.), je kijkt terug naar hoe je zover gekomen bent en daarna ga je weer verder.

Halverwege wordt het wandelen wat zwaarder. Niet alle paden zijn van asfalt, soms heb je een pad door een weiland of door de modder: hartstikke zwaar! Zo is het leven ook: het loopt niet altijd even vlak. Je hebt de nodige hobbels en bobbels te nemen. Toch komt er uiteindelijk weer een vlak, rustig pad. Soms ben je blij verrast bij het zien van het volgende kilometerbordje: nog maar een paar kilometers! Hoe kan het dat de afgelopen kilometers opeens voorbij gevlogen zijn?

Ik denk hier opeens aan de ‘voetstappen’ in het zand. Op momenten dat het soms te zwaar lijkt of wanneer je het niet ziet zitten, kan het zomaar zijn dat je gedragen wordt. Je hebt niet door dat je kilometers maakt en je bent uiteindelijk blij verrast dat je zulke vorderingen gemaakt hebt.
De finish komt in zicht: de bekende ‘vleugels’ komen nog helpen. Na het halen van de finish zijn er de pijntjes en vermoeidheid, maar toch overheersen vreugde en blijdschap!

Een wandeltocht is een hele onderneming. Het is belangrijk om goed en op tijd te eten en te drinken: ook in het leven hebben we letterlijk eten en drinken nodig, maar zeker ook voedsel in de vorm van het woord van God, bemoediging, ervaringen delen, muziek, liefde!

Onderweg kom je toeschouwers tegen die je aanmoedigen, EHBO-posten om je te helpen bij een blessure. En bovenal; we mogen ook nog eens genieten van al het moois! De natuur, de mensen, de verhalen, de sfeer, de prestatie. En na de finish is het één groot feest!

Ytske Machiela

De bediening van de Heilige Doop kan worden aangevraagd bij de predikant of wijkouderling. Doopdata 2018: zondag 4 februari, zondag 15 april, zondag 15 juli en zondag 7 oktober.